Nemultumirile zilnice duc la aparitia afectiunilor psihice.

Sa ne gandim un pic la nemultumirile din vietile oamenilor: suntem nemultumiti de starea vremii, de aglomeratia din trafic, de comportamentul prietenilor, al rudelor, a sefului, de servirea lamentabila de la restaurant, de viteza prea mica a internetului si lista poate continua la nesfarsit.

Aceaste nemultumiri constante ne fac sa ne simtim neajutorati, victimizati si fara speranta. In timp, acumularea sentimentelor de neajutorare pot avea impact negativ asupra starii noastre de spirit, asupra increderii in propriile forte si, mai ales, asupra sanatatii mentale.

Toate aceste stari de nemultumire pe care le avem nu duc la rezolvarea problemelor pe care le avem. Cand tot ce facem este sa ne gandim la cum nu merg lucrurile in viata noastra, ne alimentam cu energie negativa si ne stresam inutil, conform m1psychology.com.

Se pare ca stresul aparut in urma nemultumirilor generale are un impact negativ asupra creierului. Studiile au demonstrat ca doar cateva zile stresante ne pot afecta neuronii din hipocamp (partea creierului responsaabila de functiile cognitive si de rezolvarea problemelor) limitandu-i abilitatea de a crea noi neuroni. Astfel, aceasta zona tinde sa se micsoreze, iar consecinta este un declin al functiilor cognitive - are de suferit memoria si scade abilitatea de a ne adapta situatiilor noi. Expertii sustin ca aceasta parte a creierului ar fi prima care are de suferit in aparitiei bolilor grave precum Alzheimer.

Nemultumirile noastre ii afecteaza si pe ceilalti

Exact ca in cazul fumatului, cand cei care nu fumeaza sunt expusi efectelor nocive ale acestui viciu, vaicareala noastra constanta ii deranjeaza pe cei din jur, transmitandu-le aceleasi stari de negativism. Un studiu efectuat de profesorul Spalosky, de la Scoala Medicala din Standfort, a demonstrat ca expunerea la 30 de minute de vaicareli ale celor din jur, duc la afectarea personala a creierului.

Creierul uman are o tendinta naturala sa se concentreze mai mult asupra aspectelor negative din viata. "Stimuli negativi produc o activitate neuronala mai intensa fata de cei pozitivi. Si sunt perceputi mai rapid si mai usor", spune doctorul Rick Hanson, potrivit simplelifeofmine.com.

Stim ca nu este posibil sa avem mereu o atitudine pozitiva fata de lucrurile care ni se intampla zilnic, insa daca renuntam treptat sa ne plangem de tot ce ni se intampla si incercam sa gasim solutii pentru a avea o viata mai buna, starea noastra psihica se poate imbunatati in mod considerabil.