Sunt geniali, sunt uriasi si ne pot schimba complet modul in care percepem calatoria noastra prin viata.

Sunt geniali, sunt uriasi si sunt oamenii care ne pot schimba complet modul in care percepem calatoria noastra prin viata. Au primit premiul Nobel pentru intreaga lor activitate literara iar cartile lor ne deschid pur si simplu mintea si ne duc dincolo de limitele concretului pentru a ne face sa intelegem, intr-un fel sau altul, de ce s-a intamplat ca noi sa existam pe acest pamant. Va prezentam in contiunare cateva opere de referinta ale unor uriasi ai literaturii secolului trecut, opere care va vor pune cu siguranta pe ganduri.

Numarandu-se printre marile carti ale literaturii europene din secolul XX, "Orbirea" prezinta cititorilor o lume bizara, o lume haotica in care toate personajele sunt marcate de trairi fizice, psihice si spirituale care le limiteaza existenta la o singura preocupare obsesiva, doar asa putand sa inteleaga totul.

O carte ne poarta pe taramuri psihologice nebanuite in locuri si situatii in care oricine dintre noi s-ar putea regasi. Personajul lui Hesse, Harry Haller, un savant ce nu suporta superficialitatea lumii in care traieste refelcta, de fapt, trairile, orientarile spirituale si filosofice si gandirea autorului intr-o maniera fermecatoare.

Doua romane celebre de exceptie - "Ciuma" si "Strainul" - si cateva povestiri superbe de la un autor care a primit premiul Nobel. Aceasta colectie complexa si inedita are toate ingredientele pentru a-si determina cititorii sa priveasca viata din alta perspectiva si pentru a-i fermeca in totalitate.

O alta capodopera a literaturii secolului XX care ofera cititorilor toate fortele ce influenteaza in mod direct omul modern, intr-o fresca intelectuala autentica. Mann descrie in cartea sa societatea europeana, o lume bolnava, de dinaintea Primului Razboi Mondial, care se indreapta spre o catastrofa.

Un roman clasic, scris de un gigant al literarturii secolului trecut, plin la tot pasul cu nuante parabolice despre viata, destin si prietenie.

Este libertatea absoluta o cale spre paradis? William Golding, castigator al premiului Nobel in 1983, ne ofera in aceasta carte un raspuns dur, dar realist, pentru aceasta intrebare.