Auschwitz. Rauri de oameni redusi la dimensiunile unui punct. Punctul e o simpla conventie, dar fiecare are o poveste fascinanta. Cautari distincte de raspunsuri si fericiri, intoarse brusc din drumul lor lin sau dur.

Auschwitz. Râuri de oameni reduÈ™i la dimensiunile unui punct. Punctul e o simplă convenÈ›ie, dar fiecare are o poveste fascinantă. Căutări distincte de răspunsuri È™i fericiri, întoarse brusc din drumul lor lin sau dur. Puncte devenite statistică în paginile reci ale Istoriei. Prozatorul polonez Tadeusz Borowski a fost acolo între 1943 È™i 1945; poetul, eseistul È™i romancierul polonez Czeslaw Milosz analizează fin mărturiile lui Borowski È™i pledează pentru veridicitatea lor. Mai jos găsiÈ›i relatările dure ale prozatorului, închis în infern dar totuÈ™i având acolo un trai acceptabil graÈ›ie tăriei sale de caracter È™i fizice.

Borowski făcea cunoÈ™tință cu acÈ›iunile nemÈ›ilor. Cei luaÈ›i erau transportaÈ›i grămadă în vagoane de marfar. Câtă bucurie îÈ›i mai aduce o gură de aer din eterul incertitudinii?

“O mulÈ›ime în dungi felurite stătea lungită lângă È™ine în fâÈ™iile înguste ale umbrei, respira greoi È™i inegal, trăncănea leneÈ™ È™i se uita apatic la oamenii maiestuoÈ™i în costume verzi, la verdeaÈ›a copacilor, apropriată È™i inaccesibilă, la turnul bisericuÈ›ei îndepărtate de unde se auzea clopotul de liturghie întârziat. [...]

Citeste articolul complet pe Secretele Fericirii >>