La fiecare rotatie a Pamantului, mingea de foc se plimba prin zi sau prin noapte, fiind intr-un loc vazuta iar in altul opus, inlocuita de negura noptii.

Totul se schimba si, exceptand zonele foarte nordice sau pe cele sudice, orice om are parte de un rasarit de soare, la 24 de ore. Fenomenul poate fi banal sau spectaculos, in functie de locul din care este observat. De el s-au legat poetii, sub el s-au consumat povesti de dragoste, iar in spatele lui s-au asezat fotografii. Ce a iesit, puteti vedea in pozele urmatoare...

Stiu ca dimineata este momentul meu preferat din zi si mai stiu ca, daca somnul m-ar lasa, mi-ar placea ca zilnic sa-mi beau cafeaua neagra si amara imbiat de primele raze ale rasaritului de Soare. Uneori, reusesc sa fac asta. Vara. Iarna, in schimb, e mai greu, cum tot mai greu si mai palid se arata si Soarele in zorii zilelor.







Rasaritul perfect pentru mine e atunci cand Soarele iese din apa. Ii vezi prima data razele pe cerul inca intunecat, soli de lumina trimisi de dupa linia orizontului pentru a-i anunta venirea somptuoasa. In jur, totul parca prinde viata. Natura se trezeste, cantand osanale regelui-Soare care, stapan pe sine, isi arata incet cupola rosiatica deasupra apei. A batut drum lung pana aici, dar nu pare deloc obosit. Are aceeasi maretie care fascineaza.


Paseste cu o cadenta constanta pe bolta cereasca. De acum, toti ii simt prezenta. Cei carora nu le e rege fug si se ascund la adapostul intunericului. Pentru ceilalti, grandoarea sa nu mai este doar una vizuala. Caldura, trimisa de batranul rege din sceptrul sau, patrunde in toata fiinta poporului. E puternica si da viata. Ii trezeste chiar si pe cei care nu au asistat la intrarea triumfala prin portile diminetii.


Oricat de mult ar incerca norii sa eclipseze Soarele, lumina si caldura lui razbat, atingandu-i pe cei carora venirea Sa le da putere si speranta. Luna, regina noptii, s-a retras in al sau baldachin, urmata de alaiul de stele. De acolo, cuminte, isi asteapta randul ca sa straluceasca din nou, la ceas de noapte. Pana atunci, e vremea Soarelui si nimeni si nimic nu se poate impotrivi.



Metafora rasaritului Soare, atat de cantata de artisti si de poeti, a fost sursa de inspiratie si pentru multe din mitologiile universale. Fie ca vorbim de credintele antice ale grecilor, ale romanilor sau ale egiptenilor (la ultimii, Soarele ocupa chiar locul central in jurul caruia graviteaza intreaga mitologie), astrul ceresc nu a incetat niciodata sa-i fascineze pe oameni, sa le trezeasca stari si emotii diferite, dar si explicatii despre cum functioneaza universul in care traim.