Daca v-ati intrebat vreodata care dintre cele doua bauturi aduce mai multe beneficii pentru sanatate, ei bine, raspunsul s-ar putea sa va surprinda.
Bauturile alcoolice nu sunt la fel, fiecare avand anumite anumite propietati specifice. Vodca, de exemplu, are mai putine calorii si contine mai putini compusi chimici care pot contribui la severitatea mahmurelii. Pe de cealalta parte, vinul este faimos pentru cantitatea mare de antioxidanti pe care ar avea-o.
Expertii tind sa incline balanta in favoarea tariei. Vodca este alcatuita in proportie de 40% din alcool, restul de 60% fiind apa, fara alte adaosuri sau arome. Asta inseamna ca un shot de 42 grame de vodca contine 92 de calorii si nu are zaharuri, colesterol, graisimi, sodiu, fibre sau carbohidrati.
"Cine doreste antioxidanti, ii poate obtine mancand struguri", spune Vanessa Risetto, dietetician si nutritionist din Hoboken, New York. "Vodca nu contine zaharuri, asadar este mai putin probabil sa ne faca sa ne simtim mahmuri", continua Risetto, potrivit medicaldailey.com.
Se pare ca ambele bauturi ar avea multiple benficii pentru sanatatea inimii, conform unui studiu aparut in publicatia Circulation efectuat pe porci. S-a observat, in urma experimentului, la animalele care consumasera vodca sau vin o crestere semnificativa a fluxului sanguin catre inima si o marire a cantitatii de colesterol 'bun'. Astfel, vinul a contribuit la relaxarea vaselor de sange, iar vodca a crescut densitatea capilara. Animalele care au avut parte de o dieta fara grasimi nu s-au bucurat de aceste beneficii.
Cu toate acestea, Risseto ne sfatuieste sa nu amestecam bauturile, deoarece cocktail-urile pe baza de vodca nu au aceleasi virtuti ca bautura pura.
Concluzia este clara: vodca este mai 'sanatoasa', cata vreme este consumata ocazional si in mod responsabil.