Pofta vine calatorind.

Una dintre cele mai frumoase parti ale vacantelor este reprezentata de experientele culinare unice de care avem parte in locurile pe care le vizitam. Daca va place sa calatoriti si nu va este teama sa incercati preparate culinare locale, atunci destinatiile de mai jos sunt perfecte pentru dumneavoastra.

Iata cinci destinatii de vis pentru gurmanzi:

  • Croatia
Un loc ce se bucura de fuziunea dintre influentele italiene, cele din bucataria din Centrul Europei si aromele ramase din apropierea pierduta in istorie ale fostului Imperiu Otoman. Berea, pastele fainoase si carnea preparate dupa retete pastrate din bucatariile central-europene se invecineaza aici cu oferta aromata a restaurantelor din península Istria, cu fructe de mare si ulei de masline, trufe si prosciutto insotite de vinuri si bauturi spirtoase.

  • Suedia

Magazinele de mobila raspandite in lume au facut celebre chiftelutele cu sos si piure servite cu dulceata.
Dar tara scandinava are multe alte lucruri de oferit, in materie de gastronomie. Aromele contrastante, sosurile preparate cu fructe de padure si pestele sarat sunt gusturi empblematice scandinave ce incanta simturile oricui. Supa de mazare galbena preparata cu ceapa si carne de porc, servita cu mustar este ceva ce orice turist trebuie sa incerce.
  • Jamaica
O destinatie cunoscuta pentru rom, bere si pui marinat la gratar (jerk chicken), dar si pentru fructele tropicale. Combinatiile de fructe exptice cu peste sarat (cod), tocana de capra sau coada se vita cu callaloo (legume gatite la abur) sun doar caateva dintre bunatatile de care turistii se pot bucura in Jamaica. Cat despre bauturi, acestia se pot delecta cu bere de ghimbir sau ceai roz de hibiscus indulcit si, uneori, aromat cu ghimbir.

  • Georgia

Inspre est, nu trebuie decat sa traversam Marea Neagra pentru a gusta cateva dintre preparatele care combina alunele de padure, vinetele, rodiile, ardeiul iute, fasolea, carnea si branza in moduri cu ttul inedite. Printre preparatele specifice se numara khachapuri, o placinta cu branza preparata cu un ou in mijloc, badrijani nigvzit, vinete cu alune, seminte de rodie si alte condimente sau khinkali, galustile cu carne la fel de obisnuite in Georgia ca pizza sau hamburgerul in Vest.

  • Sri Lanka
Folosind mirodenii asemanatoare celor din India, turistii gasesc aici orez cu curry alb, rosu, brun sau galben, servit cu carne de pui, vita, oaie ori peste cu salata de castraveti, mango sau ananas. Nici taiteii de orez cu ou nu sunt prea greu de gasit, dar spectacolul vine de la mancaruri bazate pe produse specifice insulei, de la cocos la fructe de mare si peste. Dulciurile preparate cu faina de orez, pregatite in lapte de cocos cu susan, caju si zahar de palmier au arome inconfundabile. Pe langa acestea, turistii se pot delecta cu kiri peni (branza dulce cu miere), kavun (o clatita dintr-un ameste de faina si melasa, prajita in ulei de cocos), aluva (crema caramel cu alune Caju). sau salata mallum (legume locale, ceapa, chili, peste si nuca de cocos).