Pofta de viata vine mancand sanatos.

Desi trecem uneori cu vederea acest aspect important, modul in care ne hranim contribuie direct la calitatea vietii noastre. Cand mancam sanatos, ne simtim bine, suntem mai fericiti, mai energici si mai productivi. Pentru a ne putea bucura de calitatile alimentelor este bine sa cunoastem cateva detalii despre ele. Din acest motiv va invitam sa descoperim in clipele urmatoare cateva din beneficiile unor superalimente si cum trebuie sa le consumam pentru a profita la maximum de acestea.

  • Spanacul

Acest superaliment care se gaseste in magazine in diverse forme - proaspat, congelat, la borcan/conserva - este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le putem consuma in nenumarate variante. Este extrem de sarac in calorii (23 cal./100 g), dar foarte bogat in vitamina A, vitamina K si acid folic.

Cum sa-l consumam?

In cel mai rapid si gustos mod: tras la tigaie cu putina ceapa si servit alaturi de o omleta sau de oua ochiuri.


  • Fasole neagra

Contine foarte multi antioxidanti, calciu, proteine, fibre, este extrem de satioasa si are un gust senzational.

Cum sa o consumam?

Acest sortiment de fasole se potriveste de minune in preparate cu specific mexican: taco, burrito, nachos, in orice varianta va place mai mult.


  • Nucile

Miezul de nuca are cei mai multi antioxidanti dintre toate tipurile de fructe oleaginoase, este bogat in vitamina E, acizi grasi Omega 3 si grasimi sanatoase.

Cum le consumam?

Sunt ideale de consumat pe post de gustare rapida, intre mese.


  • Sfecla rosie

Are proprietatea de a regla tensiunea arteriala, este benefica pentru creier si o sursa importanta de acid folic, magneziu si vitamina C.

Cum o consumam?

Sfleca rosie este delicioasa (fiarta sau coapta) in diverse salate.


  • Avocado

Un fruct-doua de avocado pe saptamana va asigura beneficii incredibile pentru sanatate: grasimi nesaturate, vitamina B6 si mult, mult acid folic.

Cum il consumam?

In moduri cat mai simple: pe o felie de paine prajita, cu sare si piper sau pe o felie de branza, daca sunteti adeptii acestei combinatii de gusturi.



  • Ciocolata neagra

Nenumarate studii au demonstrat calitatile consumului de ciocolata neagra (sortimentele care au cel putin 70% cacao). Ciocolata neagra este o buna sursa de calciu, fosfor, potasiu, are proprietati afrodiziace, este un bun antidepresiv alimentar si este benefica pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Cum o consumam?

Cu moderatie: 1-2 patratele pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta sa ne bucuram de calitatile sale.


  • Zmeura

Zmeura este bogata in antioxidanti, fier, vitamina C, potasiu, fosfor si calciu, dar si in substante care contribuie la prevenirea aparitiei cancerului. Pe langa acestea, pigmentii responsabili de culoarea zmeurei stimuleaza producerea colagenului si contribuie la mentinerea sanatatii pielii.

Cum o consumam?

De preferat dimineata, la micul dejun, pentru un plus de vitalitate.


  • Usturoiul

Calitatile usturoiului sunt deja cunoscute din cele mai vechi timpuri. Acesta are puternice proprietati antiinflamatorii si contribuie la stoparea inmultirii celulelor canceroase. Usturoiul contine la fel de multa vitamina C ca portocalele, potrivit goodnet.org.

Cum il consumam?

In toate felurile posibile - gatit sau crud, aduce un plus de savoare oricarui preparat culinar.


  • Lamaile

Ca si usturoiul, lamaile au importante calitatii antiinflamatorii si ajuta in prevenirea aparitiei cancerului. Sunt, de asemenea, o sursa importanta de vitamina C. Poate nu stiati, insa lamaia este singurul fruct al carui pH alcalin contribuie la reechilibrarea pH-ului sangvin.

Cum le consumam?

Stoarse sau felii, in apa sau ceaiuri.


  • Linte

Va vine sa credeti sau nu, banala linte este o sursa excelenta de proteine, fibre, acizi grasi Omega 3, Omega 6, antioxidanti, minerale, vitamine din grupul B, vitamina A, C, E si K. Lintea are proprietatea de a echilibra nivelul de colesterol din sange, fortifica organismul (fortifica sitemul osos, contribuie la regenerarea tesuturilor, intareste sistemul imunitar) si regleaza tranzitul intestinal.

Cum o consumam?

Oricum ne place: in salate, sub forma de supe sau tocanite.