"Cartile sunt carausii civilizatiei. Fara carti, istoria e muta, literatura nu are glas, stiinta este paralizata, iar gandirea si meditatia, suspendate." - Barbara Tuchman

Cartile stau, fara doar si poate, la temelia lumii si a societatii in care traim astazi. De-a lungul timpului au existat anumite lucrari colosale care dus la schimbari extrem de importante pentru intreaga umanitate. Va prezentam in clipele care urmeaza zece titluri esentiale care au contribuit la influentarea desavarsita a istoriei.

La mai bine de doua milenii de cand a fost redactatat pentru prima data, Biblia a avut o contributie decisiva la convertirea crestina a intregului Imperiu Roman. Cea mai importanta carte a crestinitatii, dar si cea mai vanduta carte din lume, este alcatuita din Vechiul Testament si Noul Testament. Prima carte tiparita din istorie a fost Biblia lui Gutengerg - o copie in Latina vulgara.


Singura carte sfanta a religiei islamice, considerata cuvantul distinctiv al Divinitatii catre profetul Muhammad, reprezinta nu numai o sinteza de percepte etice si o norma de viata spirituala, dar si o realitate pregnanta cu o simbolistica misterioasa si profunda.


Prin intermediul acestei carti, Aristotel a incercat sa traseze liniile de baza ale unei societati ideale, sa arate de ce omul este un vietuitor politic si cum timpul oamenilor duce spre fericire atunci cand actiunuile isi contin scopurile.


Opera a celor doi revolutionari germani de origine iudaica reprezinta una dintre cele mai influente carti in plan politic din istoria umanitatii. 'Manifestul comunist' a influentat in mod indirect vietile a sute de milioane de oameni care au trait in blocul comunist.

"Clasa conducatoare trebuie sa tremure la auzul apropierii revolutiilor comuniste. Proletarii nu au nimic de pierdut in afara lanturilor care-i leaga de mii de ani! Ei au o lume de cucerit! Proletari din toate tarile, uniti-va!"


Aceasta lucrare scrisa de parintele existentialismului portretizeaza doua moduri diametral opuse de raportare asupra vietii - unul etic si unul estetic. cartea a avut o influenta covarsitoare asupra unui numar extrem de mare de cititori, dar si asupra altor autori de influenta existentialista (filosofie ce afirma ca fiinta umana, la nivel individual, este responsabila in totalitate de formarea si mentinerea propriei vieti).



Jean-Jacques Rousseau scoate in evidenta, in aceasta carte, rolul societatii in viata individului. Astfel, rezolva cea mai mare problema a societatii politice in raport cu starea naturala a omului (starea in care individul se afla inainte de aparitia societaii si a statului) prin realizarea unui contract intre comunitatea indivizilor si suveranul caruia ei ii incredinteaza guvernarea.


'Analectele' (transcrieri ale faptelor marelui intelept chinez si ale discipolilor acestuia) este cea mai importanta opera a Confucianismului, o carte care a contribuit la fondarea civilizatiei chineze.


Aceasta este una dintre cele mai vechi scrieri de profil, un ghid complet al eficientei in lupta, modul sigur de a castiga o batalie, de a supravietui si de a te creste. 'Arta razboiului' este unicul ghid al victoriei fara gres.


Opera capitala a lui Kant ne prezinta intr-o conceptie unitara cele doua pozitii contrare ale teoriei cunoasterii - rationalismul si empirismul. Kant face deosebirea intre judecata analitica in care adevarul deriva din analizare conceptului in sine, fara a mai fi nevoie de alte perceptii senzoriale si cea sintetica, necesara cand pentru extragerea adevarului este nevoie si de un experiment. Pentru Immanuel Kant, notiunile de timp, spatiu si cauzalitate sunt realitati obiective ce functioneaza in procesul de perceptie ca tipare pentru ordonarea impresiilor senzoriale.


O lucrare influenta de filosofie si teorie politica in care accentul se pune pe o intrebare aparent simpla: este intotdeauna mai bine sa fii drept decat intelept?