"Memoria este biblioteca mintii." -Francis Fauvel-Gouraud

Ti s-a intamplat sa dai fuga la magazin si odata ajuns acolo sa uiti singurul lucru pe care ar fi trebuit sa il cumperi? Dar sa mergi spre camara pentru un borcan cu muraturi si cand deschizi usa camarii sa nu mai stii ce iti trebuia de acolo? Sau cand erai in scoala ti se intampla sa ii invidiezi pe colegii care stiau absolut orice detaliu despre oricine si orice se intampla in scoala? Ei bine, afla ca daca ai trecut sau treci prin asa ceva nu inseamana ca este ceva in neregula cu tine. Si nici colegul/colega din clasa care stia totul despre orice nu era mai istet/isteata ca tine.

Oamenii de stiinta au dovedit ca uitarea anumitor lucruri este, de fapt, un semn de inteligenta.

Potrivit unui raport intocmit de doi cercdetatori de la Universitatea din Toronto, Paul Frankland si Blake Richards, scopul memoriei nu este de a transmite cele mai exacte informatii ci de a optimiza procesul de luare a deciziilor intr-un mod inteligent, pe baza lucrurilor relevante.

"Este important pentru creier sa uite detalii irelevante si sa se concentreze asupra lucrurilor care ne ajuta sa luam decizii corecte in viata zilnica", a spus Richards, conform cnn.com.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ani intregi de observare a modului manifestare a memoriei in cazul oamenilor si al animalelor. De exemplu, un studiu al lui Frankland efectuat pe soareci a dus la concluzia ca noi celule cerebrale sunt formate in hipotalamus - regiune asociata cu invatarea lururilor noi - si se suprapun peste cele mai vechi amintiri pentru a le face mult mai greu de accesat. Aceasta schimbare constanta a amintirilor vechi cu cele noi poate avea efecte benefice din punct de vedere evolutiv pentru ca ne permite sa ne adaptam situatilor noi prin renuntarea informatiilor si detaliilor depasite, care ne pot induce in eroare.

"Cand treci prin diverse situatii si te lovesti mereu de amintiri conflictuale, devine din ce in mai greu ajungi la concluzii rationale si sa iei decizii corecte", spune Richards.

In cazul amintirilor din trecut, creierul pastreaza o viziune de ansamblu si renutna la amintirile exacte, iar acest lucru ne ofera sansa de a reactiona mai bine in prezent prin generalizarea experientelor prin care am trecut.

"Formarea si evolutia memoriei noastre nu s-au intamplat pentru a castiga un concurs de cultura generala, ci pentru a putea lua decizii inteligente in fiecare zi. Si daca ne gandim la lucrurile de care este nevoie pentru a lua aceste decizii corecte, atunci ne dam seama ca este mai sanatos sa uitam uitma anumite informatii", a mai spus expertul.

Richards sustine ca este bine sa nu fim atat de exigenti cu noi insine cand se intampla sa uitam unde am pus cheile, de exemplu, numele persoanelor pe care tocmai le-am intalnit sau ceea ce abia am citit.

"Nimeni nu vrea sa uite totul si daca obisnuiesti sa uiti des lucruri cu adevarat importante, atunci chiar exista o problema. Da pentru cei care uita anumite detalii ocazional, acesta este cel mai probabil un semn ca sistemul memoriei functioneaza cum ar trebui", a continuat Blake Richards, adaugand si faptul ca este bine ca din cand in cand sa contribuim la imbunatariea memoriei prin efectuarea regulata a exercitiilor fizice.

"Stim ca exercitiile fizice duc la crestrea numarului de neuroi din zona hipocampusului. Da, s-ar putea ca anumite amintiri sa dispara, dar daca acest lucru se intampla, inseamana ca au disparut exact detaliile din viata noastra care nu contau", a incheiat acesta.