"Incepi sa stii ce e singuratatea atunci cand auzi tacerea lucrurilor." - Emil Cioran

Ricardo Ramos s-a nascut in regiunea Tras-o-montes (in traducere: „in spatele muntilor”), din Portugalia, si este pasionat de arta fotografica.

Zona din care vine este faimoasa pentru satele cu un numar extrem de mic de locuitori, undeva pana in 30. Exista, insa, si cazuri in care se nu gasesti mai mult de un om in intreg satul. Linistea si singuratatea domnesc peste aceste locuri ce par rupte complet de restul lumii, iar cei care au mai ramas pe acele meleaguri sunt persoane varstnice, solitare, fara acces la vreo forma de tehnologie, fara televizoare sau telefon, care isi duc traiul din agricultura si din cresterea oilor. Cat dureaza iarna, batranii nu ies din case din cauza frigului. Insa asta nu este problema lor principala, mai grave decat temperaturile scazute fiind singuratatea si izolarea.

Ricardo s-a inscris de curand in proiectul PII (Proximity to the Isolated Eldery – In proximitatea batranilor izolati), initiat in ideea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietilor batranilor singuri. Tanarul a surprins in fotografii alb-negru, de o intensitate iesita din comun, povestile batranilor din acele sate fantoma. Haideti sa ii cunoastem si noi.

Doamna Garcinda

Si-a pierdut o mare parte din familie intr-un accident ingrozitor. Singura fiica pe care o mai are se afla in inchisoare. Fratele sau este chinuit de o boala necrutatoare – cancerul. Tot ce i-a mai ramas este credinta. „Ingerii sunt cei care ma mai tin in viata. Daca nu erau ei, m-as fi sinucis de multa vreme”, a spus batrana in al carei sat se mai afla doar 6 localnici.

@rmmramosphotos

Doamna Garcinda Ii considera pe cei din echipa care o viziteaza sa o ingrijeasca drept ingerii ei pazitori.

@rmmramosphotos

Domnul Marcellin

Si-a petrecut o mare parte din viata calatorind, in cautarea unui loc de munca ma bun. Si a intalnit multe femei, pana si-a gasit marea dragoste, care, din pacate, l-a parasit si l-a lasat falit. Acum traieste in casa mamei sale si isi petrece timpul privind pe fereastra si tragand, din cand in cand, cate un fum de tigara.


@rmmramosphotos

Domnul Marcellin traieste intr-un sat cu 30 de persoane, dar prefera sa stea singur. Ramane un cuceritor incurabil. „Astazi m-au vizitat 5 persoane. Dintre ei, o femeie extrem de frumoasa mi-a atras atentia. Ce n-as da sa mai am 20 de ani...”, a marturisit cu regret batranul.

@rmmramosphotos

Domnul Sezerindo

Are un nume greu de pronuntat. Este cioban si nu a vazut niciodata marea. Nu are pe nimeni, singura companie de care se bucura fiind ce a oilor sale carora le-a dat nume. Sezerindo sustine ca este fericit ca traieste intre munti, principala sa grija fiind a incaltarilor vechi, care trebuie mereu peticite si reparate.

@rmmramosphotos

Domnul Felizberto

Traieste izolat intr-o casa aflata intr-un sat cu aproximativ 30 de localnici. Cea mai apropiata localitate se afla la o distanta de 17 kilometri. Fiica lui Felizberto are probleme psihice si singurul lucru pe care si-l doreste batranul este sa il ia Dumnezu in Rai cat mai curand, ca sa ii aline suferinta.


@rmmramosphotos

Domnul Serafim Machado

Este un fermier respectat ce lociueste impreuna cu fiul sau si cu sase animale de companie intr-o casa in care toate ferestrele sunt sparte. A fost abandonat de sotia sa, cu 30 de ani mai tanara decat el, dar nu renunta inca la lupta cu viata.

@rmmramosphotos

Doamna Maria

In varsta de 75 de ani, Doamna Maria este singura in satul sau. Sotul sau a murit de curand si alaturi de ea nu au mai ramas decat cativa caini, animale pe care le iubeste si ingrijeste cu drag. Catelusul din poza este noul membru al casei.

@rmmramosphotos

Doamna Alice

Ricardo a surpins-o pe batrana Alice in aceasta poza in timp ce incerca sa gaseasca o poza din tinerete, in poseta. La 92 de ani, doamna Alice traieste intr-un sat cu 10 persoane. Si-a pierdut sotul cu multa vreme in urma si a fost nevoita sa isi creasca singura cei opt copii. Batrana este captiva in casa, in sezonul rece, iar singuratatea o macina mai mult ca orice.

@rmmramosphotos