"Adevarata savoare a vietii se gaseste inauntrul vostru." - Osho

Toata lumea vorbeste despre gandirea pozitiva. La televizor, la radio, in nenumarate materiale pe internet, gandirea pozitiva este promovata ca o modalitate de salvare a omului actual. Sa gandim pozitiv, se spune, si vom scapa de probleme, chiar de anumite maladii, vom deveni mai buni, mai impliniti, vom atrage prosperitatea, succesul si norocul de partea noastra. Dar ce temei real are aceasta modalitate fantasmagorica pentru cei mai sceptici, de a ne transforma viata complet doar cu ajutotrul unei perceptii pozitive asupra lumii? Marele filosof si lider spiritual de renume al secolului al XX-lea, Osho, demonteaza mitul gandirii pozitivie sustinand ca aceasta este o filosofie a ipocriziei, daunatoare pentru noi. Osho este de parere ca acest mod de gandire presupune negarea realitatii si nu este nimic altceva decat un mod de a ne minti pe noi insine.

"Filosofia gandirii pozitive se rezuma la miciuna, nesinceritate. Presupune negarea unui lucru concret pe care il vezi, dar nu vrei sa il accepti ca atare. Este un mod de a fi indus in eroare", spune Osho, potrivit ideapod.com. Marele guru sustine ca ideea de a gandi pozitiv nu este decat o minciuna inventata de poporul american. In opinia sa, oameni precum scriitorii Dale Carnegie, Napoleon Hill si preotul crestin Vincent Peale au incercat sa convinga mintile mediocre ale americanilor de existenta si eficacitatea unui asemenea concept absurd.

Cel mai important lucru, conform maestrului, este sa fim sinceri cu noi insine si sa nu simtim nevoia de a urma niciun fel de filosofie de viata. Trebuie doar sa constientizam realitatea asa cum este, fara sa cadem in extreme.

"Nu cred in filosofia gandirii pozitive; si nici in opusul sau, in gandirea negativa - pentru ca ele coexista. Eu cred in filosofia holistica, realista. Tot ceea ce ne inconjoara face parte dintr-un intreg si trebuie privit ca un intreg. Binele si raul, ziua si noaptea, viata si moartea - toate depind unele de altele, nu pot exista separat. Sa nu uitam ca un adevar spus pe jumatate este mai periculos decat o minciuna intreaga deoarece minciuna va fi, la un moment dat descoperita, dar adevarul pe jumatate spus poate fi considerat valid la nesfarsit", a mai spus Osho.