Exact cum le facea bunica!

Daca tot se da startul sarbatorilor de iarna, atunci este momentul sa ne readucem aminte de cele mai frumoase clipe ale copilariei. Si cum liantul dintre sarbatori si melancolia copilariei este, fara doar si poate, un desert delicios, exact asa cum ni-l pregatea bunica, va prezentam astazi, cele mai bune prajituri care ne readuc aminte de dulcile vremuri trecute.

  • Piersici umplute cu crema

Ingrediente:

Pentru coji: 4 oua, 250 gr zahar, 200 ml ulei, esenta portocale, 800 gr faina, 1 lingurita praf copt;

Pentru crema: 200 gr unt, 150 gr zahar pudra, 2 linguri cacao, 250 gr gem de caise, esenta rom;

Pentru decor: 200 ml lapte, 150 gr zahar, colorant alimentar galben si portocaliu.

Mod de preparare: Ouale se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste. Se adauga uleiul, esenta de portocale, faina, praful de copt si se amesteca pana rezulta un aluat care nu se mai lipeste pe maini. Din aluat se modeleaza bilute si coc la cuptor, pentru 15-20 minute. Trebuie sa fie rumenite doar pe fund, nu copate foarte tare, pentru a nu se intari. Cum se scot, incepem sa le scobim pentru a face loc umpluturii de crema. Scobitura din ele nu se arunca, se va folosi la crema. Pentru crema: se freaca untul (la temperatura camerei) cu zaharul pudra, praful de cacao, gemul de caise si scobitura din bilute. Se amesteca totul bine si incepe asamblarea piersicilor. Jumatatile se umplu cu crema si apoi se lipesc intre ele si se dau la frigider pentru o ora, pana cand se intareste crema. In doua boluri se pune cate 100 ml lapte si colorantul portocaliu si, respectiv, galben. Pe o farurioasa se presara zahar tos. Se trec piersicile prin colorantul galben, pe jumatate si apoi, prin colorantul portocaliu, se tavalesc prin zahar si se aseaza pe un platou. Inainte de servire, se tin la frigider pentru cel putin trei ore.

  • Cornulete fragede cu untura

Ingrediente: 500 gr untura, 10 linguri apa, 3 linguri zahar, 6 linguri otet, 1 kg faina, nuci sau rahat, esenta vanilie, 3-4 linguri zahar pudra.

Mod de preparare: Untura, apa, zaharul, esenta de vanilie si otetul se amesteca bine. Se adauga faina, putin cate putin, pana cand se obtine un aluat potrivit de tare. Aluatul se lasa la odihnit, in frigider, timp de 24 de ore. Din aluat se intinde o foaie rotunda care se imparte in triunghiuri egale. Pe triunghiuri se intinde un strat de nuca sau rahat si se ruleaza cornuletele. Acestea se dau la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru 20 minute, pana devin frumos rumenite. Se scot si se pudreaza cu zahar cat sunt calde.

  • Semiluna cu nuca

Ingrediente: 4 oua, 200 gr zahar, 200 ml ulei, 300 gr faina, 1 lingurita praf copt, 150 gr nuci macinate.

Mod de preparare: Ouale se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste. Se incoproreaza uleiul, se adauga faina, praful de copt si se omogenizeaza totul. Compozitia se pune intr-o tava de copt, se presara nuca macinata si se da la cuptor pentru circa 40 de grade. Cand e gata (si trece testul scobitorii) se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar si se taie, in forma de semiluna, cu ajutorul unui pahar.

  • Prajitura alba ca zapada

Ingrediente: 1 pachet unt, 1 ou, 1 litru lapte, 1 cana gris, 250 gr zahar, 3 linguri miere, 1 lingurita amoniac, 1 lamaie, faina cat cuprinde, 1 plic zahar pudra, 200 gr ciocolata alba, 1 plic zahar vanilinat.

Mod de preparare: In bain-marie se fierb 30 gr unt, un ou, 150 g zahar, 3 linguri miere si 4 linguri lapte. Se ia compozitia de pe foc, se adauga faina si amoniacul stins cu o lingura de otet si se amesteca pana se obtine un aluat bun de intins. Aluatul se intinde in mai multe foi care se coc pe rand. Laptele ramas se fierbe cu zaharul vanilinat si grisul pana se obtine o crema fina, fara cocoloase. Dupa racire, in crema se incorporeaza untul amestecat bine cu zaharul. Foile se umplu cu crema si se lasa prajitura la frigider pana a doua zi. A doua zi, se face o glazura din ciocolata topita cu o lingura de unt, in bain-marie.

  • Lintzer

Ingrediente: 4 oua, 1 pahar zahar, 1 pahar lapte, 1 pahar ulei, 1 lingurita bicarbonat, faina cat cuprinde, gem de prune.

Mod de preparare: Ouale se bat cu zaharul pana cand se acesta se topeste. Se adauga laptele, bicarbonatul stins cu otet, uleiul si faina. Se amesteca pana se formeaza un aluat omogen. Se pastreaza 5-6 linguri din compozitie, restul se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la cuptor pana cand se rumesneste usor. Apoi adaugam peste ea un strat generos de gem. Aluatul ramas se ingroasa cu faina pana cand se obtinem o coca tare pe care o dam pe razatoare si o presaram peste stratul de gem. Mai lasam la cuptor 10 minute, apoti se opreste focul, se lasa la racit si se taie.