Sfaturi utile pentru gasirea sterilizatorului potrivit nevoilor noastre.

Sanatatea si siguranta copilului sunt prioritatile numarul unu ale oricarui parinte. Deoarece sistemul imunitar al celor mici nu este indeajuns dezvoltat pentru a fi portejati de agentii patogeni ce le pot afecta sanatatea, este foarte important ca toate obiectele cu care bebelusii intra in contact, in special cele destinate hranirii, sa fie atent igienizate si sterilizate. Prin sterilizarea biberoanelor si a tuturor instrumentelor de hranire sunt indepartate toate bacteriile si virusurile care pot intra in contact cu gura bebelusului. Orice parinte trebuie sa stie ca pana la varsta de 1 an, utilizarea unui sterilizator pentru instrumentele de hranire ale bebelusului este obligatorie pentru a-i asigura dezvoltarea optima si sanatoasa.

Stelirizatoarele au fost special concepute pentru a usura munca parintilor de a igieniza ustensilele celor mici si pentru a spori gradul de curatare al acestora intr-un timp foarte scurt.

Cum alegem sterilizatorul potrivit?

In functie de capacitate

Dimensiunile si capacitatea sterilizatoarelor difera de la un model la altul. Pentru a fi practic si pentru a putea face fata nevoilor copilului pe parcursul intregii zile, un sterilizator trebuie sa aiba o capacitate de minim 4 biberoane. Modelul ales trebuie sa fie suficient de incapator astfel incat sa poata face fata igienizarii tuturor obiectelor utilizate pentru hranirea copilului - biberoane, tetine, farfuriute, lingurite etc.

Dupa numarul de functii pe care le are

Tinand cont de nevoile mamelor si ale bebelusilor, producatorii au conceput sterilizatoare cu functii multiple (incalzire pentru mancare, decongelare, gatire al aburi, incalzitor pentru biberoane si accesorii, uscare rapida a obiectelor igienizate etc.) si cu diverse accesorii utile in procesul de curatare (compartimente separate pentru obiecte mici, rafturi speciale, cupe de masurare, cleste pentru manipulare etc.).

Tipuri de sterilizatoare

Au o capacitate totala de sterilizare suficienta pentru nevoile unui parinte, sunt eficente in sterilizare si detin o multitudine de functii suplimentare. Aceste aparate sunt extrem de usor de folosit, au un timp de sterilizare de maximum 10 minute, sunt practice si multifunctionale. Modul de functionare este simplu, dar extrem de eficient: se toarna apa in el, iar aceasta este incalzita pana cand se genereaza aburii necesari distrugerii bacteriilor. Printre dezavantaje se numara pretul mai ridicat al produsului (datorat multiplelor functii pe care le are) si necesarul sporit de spatiu pentru a fi depozitat.

Functioneaza dupa acelasi principiu ca si cele electrice, au costuri de achizitie mai mici, ocupa mai putin spatiu. Cu toate acestea, functiile sterilizatoarelor pentru microunde sunt limitate si au o capacitate mult mai mica fata de cele electrice, neputand face fata nevoilor bebelusului din primele luni de viata, cand hranirea se face mai des si se folosesc mai multe biberoane si tetine. Tipul acesta de sterilizatoare este potrivit de luat in calatorii.

  • Sterilizatoare UV

Desi sunt la fel de eficiente ca si sterilizatoarele cu aburi si sunt potrivite pentru calatorii datorita dimensiunilor reduse si a faptului ca nu depind de nicio sursa de energie, sterilizatoarele UV au o capacitate redusa de igienizare. Sterilizatoarele UV nu au functii suplimetare (de uscare sau incalzire a biberoanelor, spre exemplu) si nu sunt concepute sa curete mai multe obiecte in acelasi timp.

Citeste si: Care sunt cele mai bune biberoane pentru bebelusi