Sunteti fascinati de imaginile miscatoare, cunoscute de cei care se pricep la tehnologie sub numele de .gif-uri? Avem o serie de astfel de imagini absolut hipnotice.

Avem o serie de astfel de imagini absolut hipnotice – nu va recomandam sa le priviti, decat daca vreti sa fiti vrajiti! De retinut ca avem cate ceva pentru toate gusturile: peisaje naturale poetice, animale amuzante, secvente din filme celebre... si chiar si pe Michael Jackson, cu al lui celebru dans Moonwalk.

Sursa articolului: Buzzfeed.com

Suntem atat de familiarizati cu evolutia zilnica a tehnologiei, incat, astazi, o serie de imagini miscatoare (binecunoscutele .gif-uri) nu ni se mai par deloc ceva iesit din comun. Si totusi, e bine de stiu ca acest format de fisier a aparut cu mult inaintea platformelor care l-au facut celebru.


In 1987, compania americana CompuServe a lansat fisierul de tip .gif, format care avea sa devina foarte popular pentru utilizatorii de web, gratie suportului si portabilitatii sale. Numele este dat de un acronim englez (Graphics Interchange Format). Specificatiile tehnice ne arata ca imaginile GIF sunt comprimate cu ajutorul compresiei LZW, astfel ca marimea fisierului este redusa fara pierderi de date si fara a-i fi afectata calitatea vizuala. Fiecare imagine sau cadru al animatiei poate sa contina pana la 256 de culori distincte. Numarul limitat al acestora il fac nepotrivit pentru utilizarea in cazul fotografiilor sau a imaginilor cu culori continue si complexe. Formatul este mult mai adecvat pentru imaginile simple, dominate de o culoare puternica, bine conturata.


Imaginile din acest articol sunt unele dintre cele mai reusite .gif-uri, surprinzand secvente din natura, arta sau industrie. Cele mai reusite dintre ele reusesc sa puna viata intr-o simpla imagine statica si sa dea astfel miscarea definitorie a cadrului respectiv.

Agitatia si traficul de pe strazile unei metropole, arderea unui ornament de Craciun, celebrul Moonwalk al lui Michael Jackson, aburii unei cafele fierbinti si o linie de productie sunt doar cateva dintre dinamicile surprinse de .gif-urile de mai jos. Cu ajutorul acestei tehnologii, ele au devenit mai interactive, mai haioase si, cu siguranta, mai vizibile pe platformele social media. Scopul lor este, in esenta, viralizarea. Share-uindu-le, ajutam la descoperirea lucrurilor care ne inconjoara, la o intelegere mai buna a lor si, pe cale de consecinta, la acceptarea acestora.