Un zambet frumos este un zambet sanatos.

Igiena orala este extrem de importanta pentru sanatatea oricarui individ. Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca ingrijirea dintilor este un proces permanent care trebuie efectuat in mod corect pentru a evita aparitia afectiunilor buco-dentare. In cavitatea bucala exista intre 60-70 tipuri de microorganisme direct responsabile pentru dezvoltarea placii bacteriene si pentru aparitia cariilor. Daca aceste bacterii nu sunt indepartate in mod corespunzator exista riscul introducerii lor in organism prin alimentele pe care le ingeram.

Potrivit datelor statistice, afectiunile stomatologice se afla pe primul loc in clasamentul problemelor de sanatate. Peste 90% din populatie sufera de aparitia cariilor dentare si mai mult de 60% prezinta anomalii dento-maxilare si parodontopatii (in cazul personelor de peste 35 de ani). Pe langa toate acestea, studiile recente au scos la iveala existenta unei legaturi intre afectiunile cavitatii bucale si alte boli si afectiuni grave ale organismului cum ar fi diabetul, bolile de inima, osteoporoza, atacurile cerebrale, nasterea prematura sau chiar cancer, potrivit webmd.com. Desi nu s-a putu stabili in mod cert o legatura cauzala directa intre igiena denatara precara si cancerul, au fost identificate cateva cazuri de osteonecroza (degradare a osului) a maxilarului in cazul pacientilor care sufereau de cancer osos.

Dobandirea deprinderilor de autoingrijire la nivel bucal ne pot scuti de situatii cu final dezastruos, in ceea ce priveste starea de sanatate a intregului organsim.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale igienei orale corecte este periajul dentar. Un periaj dentar corespunzator si minutios va duce la indepartarea placii dentare si la preventia imbolnavirii dentare si parodontale, scrie csid.ro.

Deoarece nu toata lumea reuseste sa efectueze un periaj eficient, periuta de dinti electrica reprezinta un adevarat sprijin in acest sens. Rezultatele folosirii unui astfel de dispozitiv sunt, fara doar si poate, mult mai bune pentru curatarea optima a dintilor. Iar beneficiile folosirii unei periute de dinti electrice se intind pe o lista lunga. Periutele electrice reduc semnificativ timpul de periere, ofera confort sporit la utilizare, datorita designului curata mult mai eficient suprafetele interdentare si sunt mult mai rapid acceptate de copii (despre care stim ca nu sunt cei mai mari fani ai spalatului pe dinti). De asemenea, efectele negative produse la nivelul partilor moi ale cavitatii bucale si abraziunea dentara generala sunt minime.

Criteriile de alegere a unei periute electrice potrivite

La fel de important ca si modul in care ne curatam dantura este alegerea unei periute care sa ni se potrivreasca la perfectie. Iar la cate modele exista pe piata, poate fi dificil sa facem alegera corecta. Este complet eronat sa achizitionam o periuta de dinti electrica doar din motive estetice, doar pentru ca are un anumit design sau o culoare care ne place. Daca tinem cont de cateva aspecte tehnice, putem gasi cu usurinta periuta care sa se adapteze excelent nevoilor noastre. Asadar, la ce trebuie fim atenti cand pornim in cautarea periutei ideale?

Constructia si modul de functionare al periutei

Acestea folosesc o o perie circulara care se invarte intr-un singur sens. Se numara printre cele mai ieftine si fiabile periute electrice de pe piata.

  • Periute electrice rotativ-oscilante

Designul acestora deriva din cel al periutelor rotaive, dar au o eficienta mai buna in inlaturarea palcii dentare datorita alternarii sensului rotatiei periei. Celebrul producator Orab-B folosese aceasta tehnologie pentru asigurarea unei curatari sigure a dintilor.

  • Periute cu virbatii sonice

Aceste periute au o forma ce amintesc de periutele clasic. Miscarea oscilanta a capului de periere este indusa de un motor electric, iar vibratia acestuia care ajunge la 50.000 de miscari pe minut duce la dislocarea placii dentare. Cele mai populare modele de perite ele ctrice cu vibratii sonice sunt Sonicare de la Philips.


  • Periute de dinti electrice cu vibratii ultrasonice

Vibratiile acestor periute functioneaza la frecvente mult mai mari, de ordinul sutelor de milioane de miscari pe minut. Periutele cu vibratii ultrasonice nu numai ca inlatura placa dentara si resturile alimentare din cavitatea bucala, dar pot si ucide anumite bacterii prin distrugerea peretilor celulari.

  • Modele hibrid:

Periute de dinti electrice sonice/ultrasonice - Au doua moduri de lucru, unul antibacterian ultrasonic si unul sonic.

Periute electrice rotativ-oscilanto-pulsatorii - Au un cap rotativ oscilant care si pulseaza de sus in jos.

Periute de dinti contra-oscilante - Au un cap cu doua randuri de peri care se rotesc in sensuri opuse.

Modul de alimentare al periutelor

Alimentarea cu acumulator este alegerea preferata a multor producatori in cazul produselor din gamele medie si superioara. Periutele de dinti cu acumulator Braun, de exemplu, au dimensiuni reduse, o buna autonomie si o eficacitate maxima in curatarea danturii.

Alimentarea cu baterii este mai simpla si disponibila pe modelele de periute de dinti electrice ieftine.

Functiile periutei electrice

Periutele de dinti electrice sunt special construite cu fel de fel functii menite sa simplifice utilizarea acestor dispozitive. Printre acestea se numara: semnalul de avertizare pentru uzura fibrelor, senzorii de presiune (avertizeaza utilizatorul cand aplica o presiune prea mare in timpul spalarii, pentru a nu afecta gingiile), indicatorul pentru durata bateriei, flos clip si microflush clip (pentru indepartarea depunerilor din zonele dentare extrem de inguste), ghidaj auditiv (cronometru ce suna la un anumit interval de timp pentru va reaminti sa curatati toate partile danturi in mod egal),

Oscilacii/pulsatii ale capului periutei si programele de periat

Un numar mare de oscilatii sau pulsatii asigura o curatare mai riguroasa. Astfel, o periuta de dinti electrica este considerata a fi eficienta daca se este capabila sa ofere un numar de 8.000-8.800 de oscilatii pe minut si pana la 40.000 de pulsatii/minut. Programele de lucru ale periutelor electrice sunt optimizate pentru diferite activitati si pot atinge pana la 6 variante de moduri de functionare, cum ar fi: ingrijirea gingiilor, modul sensibil, de albire sau curatare a limbii, dezinfectare cu ultraviolete (lampa cu ultraviolete pentru dezinfectarea capetele periutelor).

Accesorii

In functie de nevoi, periutele de dinti electrice includ intre 1 si 4 capete de rezerva si suport pentru depozitare.

Exista anumiti producatori care au asociat periuta de dinti cu un irigator bucal pentru un sistem de igienizare superior a danturii si pentru acceibilitatea in zonele inguste. Irigatorul bucal asigura o curatarea completa a danturii prin jeturi de apa pulsate cu viteza foarte mare, de pana la 40.000 de puslatii menite sa indeparteze resturile alimentare, tartrul, depunerile dintre spatiile interdentale si sa maseze delicat gingiile. Irigatorul bucal este cunoscut si sub denumirea de dus bucal este de doua feluri: fix sau portabil.

Dusul bucal fix se monteaza in baie si este recomandat mai ales in cazul in care utilizatorii poarta aparat dentar si au nevoie de o curatare profunda in mod permanent. Acesta este alimnetat electric, are o capacitate de cel putin 500 ml si poate avea mai multe capete pentru a fi folosit de mai multe persoane.

Dusul bucal portabil, fara fir, are un rezervor de sub 200 ml si poate fi cu usurinta transportat si luat in calatorii.

Modelele de periute pentru copii

Cei mici au gingiile sensibile si din acest motiv este important sa alegem pentru ei o periuta de dinti electrica adecvata pentru a nu risca infectarea gingiilor. Peria trebuie sa fie cat mai moale, iar numarul oscilatiilor, cat mai mare. Periutele de dinti pentru copii au cel putin doua programe, in functie de sensibilitatea danturii celui mic. Capul periutei se alege in functie de varsta copilului (pentru cei cu varste cuprinse intre 3-7 ani, capetele trebuie sa fie cat mai mici). Functiile suplimentare ale periutelor electrice pentru copii, precum cronometrul sau avertizarile sonore si luminoase, le transforma in dispozitive extrem de ingragite in randul celor mici.

Intretinerea periutei electrice

Ca si in cazul periutelor clasice, capetele interschimbabile ale periutelor electrice se uzeaza in timp si trebuiesc schimbate la fiecare trei luni. Anumite periute electrice cu perii cu un colorit dublu ce permite observarea gradului de uzura. Dupa fiecare utilizare, capul periutei trebuie curatat de resturi si pasta de dinti si apoi trebuie pus la uscare in pozitie verticala.

Ofertele extrem de variate de periute de dinti electrice care se gasesc pe piata ne acopera toate nevoile si pretentiile. Asadar, pentru a avea o viata sanatoasa, o dantura frumoasa si pentru cat mai putine vizite dureroase la medicul stomatolog, trebuie doar sa alegem periuta care ni se potriveste cel mai bine.